Stacje mycia i dezynfekcji – typowa funkcjonalność

Zapewnienie wysokiego poziomu higieny w produkcji jest w wielu gałęziach przemysłu koniecznością – i to nie tylko w okresie pandemii koronawirusa. Przykładami są branże: spożywcza, kosmetyczna i farmaceutyczna. W tej ostatniej, a szerzej – w przemyśle biotechnologicznym, podobnie jak m.in. w branży półprzewodnikowej, to jednak zwykle nie wystarczy, bowiem specyfika wyrobów wymusza zachowanie wysokiej czystości. Dlatego większość procesów musi być w tym przypadku przeprowadzana w specjalnych pomieszczeniach (cleanroomach), w których czystość powietrza i parametry środowiskowe są ściśle monitorowane i kontrolowane. W artykule przedstawiamy procedury i rozwiązania techniczne pozwalające sprostać tym wymogom.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

Higiena personelu

Zalecenia w zakresie higieny personelu w zakładach mięsnych nie różnią się od tych w pozostałych gałęziach przemysłu spożywczego. Podstawą jest oczywiście mycie i dezynfekowanie rąk, przed rozpoczęciem pracy, jak i później, podczas wykonywania zadań tak często, jak to jest możliwe, a zarazem wymuszane specyfiką danej czynności. Personel powinien również zdejmować wszelkie ozdoby, jak pierścionki, zegarki i bransoletki, ponieważ utrudniają dokładne mycie rąk i stanowią miejsce gromadzenia się zarazków. Ponieważ przy pracy z mięsem nietrudno o skaleczenia, trzeba właściwie zabezpieczać drobniejsze rany wodoszczelnymi opatrunkami. Osoby z poważniejszymi skaleczeniami, szczególnie gdy rozwinął się stan ropny, powinny natomiast obowiązkowo zostać oddelegowane do innych zadań.

Ważne jest również przestrzeganie zasad higieny (mycie i dezynfekcja rąk) przy korzystaniu z toalety. Personel powinien oprócz tego pamiętać, żeby przed wejściem tam zdejmować odzież roboczą. Toalety, które muszą być odseparowane od części produkcyjnych, należy oczywiście utrzymywać w czystości.

Personel mający styczność z żywnością musi nosić odzież ochronną – zasadniczo w części produkcyjnej powinno się przebywać tylko w ubraniu tego typu. Stan oraz czystość odzieży ochronnej trzeba regularnie monitorować. Ubranie, podobnie jak narzędzia oraz ręce, trzeba koniecznie umyć oraz zdezynfekować, jeżeli miały kontakt ze skażonymi przedmiotami albo częściami zwierząt, na których mogą występować bakterie. Obowiązkowe są także okresowe badania lekarskie personelu.

Stacje mycia i dezynfekcji – typowa funkcjonalność

Dostawcy wyposażenia zakładów przemysłowych oferują sprzęty ułatwiające spełnienie tych wytycznych. Przykładem są stacje higieniczne. Stanowiska tego typu mogą być jedno- albo wielozadaniowe. Na przykład poza podstawową funkcjonalnością, która polega na myciu i dezynfekcji rąk, dodatkowo osuszają je, a poza tym myją, osuszają i dezynfekują podeszwy butów i cholewki. Często jednocześnie wyposażone są w rozwiązania kontroli dostępu, jak barierki albo kołowroty.

Te ostatnie są zwykle na stałe odblokowane od strony wyjścia z hali produkcyjnej, pozwalając na swobodne przemieszczanie się w tym kierunku. Natomiast od strony wejścia w obszar produkcyjny są zablokowane do czasu, gdy pracownik przemieszczający się w tym kierunku nie skorzysta z tego automatu. W stacjach wielozadaniowych zazwyczaj najpierw wymagane jest równoczesne włożenie obu rąk do komory myjącej / dezynfekującej. To inicjuje zamontowane w niej spryskiwacze, które automatycznie dozują mydło. Po umyciu ręce są osuszane przez wbudowaną w komorę suszarkę. Następnie dłonie spryskiwane są środkiem dezynfekującym, od góry i od dołu. Automatyczne i bezdotykowe dozowanie środków chemicznych pozwala równocześnie na oszczędne nimi gospodarowanie i zapobiega gromadzeniu się zarazków na automacie stacji.

Po umyciu i zdezynfekowaniu rąk kołowrót zostaje odblokowany, umożliwiając pracownikowi przejście. Jednocześnie uruchamiane są szczotki zamontowane w podłodze stacji oraz system zasysania i podawania na nie płynu myjącego / dezynfekującego. Fotokomórka zamontowana przy zejściu z podestu stacji higienicznej wykrywa przejście pracownika. Wówczas szczotki są zatrzymywane. Przez bramkę jednocześnie przejść może tylko jedna osoba. W ten sposób egzekwowane jest mycie oraz dezynfekcja rąk wszystkich pracowników wchodzących na teren hali produkcyjnej. W ramce przedstawiamy przykłady tego typu stanowisk.

Stacje higieniczne

 
Stacja higieniczna URK
Do dezynfekcji rąk i obuwia, wolno stojąca. Pobór mocy: 0,7 kW, liczba szczotek: 2, średnica szczotek: 190–1020 mm, waga: 260 kg, klasa ochrony: IP65, wymiary: 1810×975×1630 mm, oświetlone otwory na dłonie z gumowymi zaokrąglonymi obrzeżami dla ochrony rąk.
www.royalbrinkman.pl
 
Podwójna śluza higieniczna Combi
Do dezynfekcji podeszew podczas mycia rąk. Wymiary: 1640×1558×2640 mm, pojemność wanny dezynfekującej: 37 l, długość szczotek: 1500 mm, wysokość stopnia: 123 mm, pobór mocy: 1,5 kW, waga: 390 kg, cykl odświeżania brodzika: 25 przejść, czas odświeżania brodzika: 6 – 60 s, zużycie wody na mycie rąk: 3,5 l/min, czas dezynfekcji rąk: 0,03–1 s, czas zwolnienia kołowrotu: 0–4,5 s.
www.unicard.pl
 
Śluza sanitarna SHR SCA
Do dezynfekcji rąk, z dwoma sekcjami obrotowych szczotek do czyszczenia spodów i obuwia wysokiego. Pobór mocy: 1,15 kW, stopień ochrony: IP 55, wymiary: 2930×975×1645 mm, waga: 220 kg, przepustowość: 5 osób/min, temperatura wody maks.: +40° C, ciśnienie wody min/maks.: 2–6 barów.
www.radex.com.pl
Powiązane treści
Rekordy na rynku robotów do cleanroomów w branży medycznej
Cleanproject: Kompleksowo projektujemy, budujemy i serwisujemy pomieszczenia cleanroom
Kompleksowe projektowanie i budowa strefy czystej (cleanroom) – gwarancja efektywnej produkcji i bezpieczeństwa w kontrolowanym środowisku
Szkolenia cleanroom z akredytacją ICCCS już dostępne w języku polskim
System track B&R - Technologia dla linii produkcyjnych o bardzo dużych wymaganiach
Pomiary przepływu w wersji 4.0 - małogabarytowe przepływomierze elektromagnetyczne z interfejsem IO-Link
Podróż w głąb zdigitalizowanej fabryki farmaceutycznej
Największy wybór wyłączników bezpieczeństwa wykonanych ze stali nierdzewnej, przeznaczonych do aplikacji higienicznych
Nowy filament igus do szybkiego drukowania odpornych na zużycie części przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Bezpieczeństwo
Prezentacje firmowe
KFS 2025: szansa na rozwój kompetencji w zakresie bezpieczeństwa maszyn i oceny zgodności
Prezentacje firmowe
Bezpieczeństwo maszyn na wszystkich poziomach zaawansowania. Szkolenia firmy Pilz oferują dostęp do usystematyzowanej wiedzy na temat bezpieczeństwa maszyn
Prezentacje firmowe
MOXA EDR – przemysłowy firewall, router i switch w jednym urządzeniu dla maksymalnego bezpieczeństwa sieci

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów