Higieniczne warunki przetwórstwa mięsa

Zapewnienie wysokiego poziomu higieny w produkcji jest w wielu gałęziach przemysłu koniecznością – i to nie tylko w okresie pandemii koronawirusa. Przykładami są branże: spożywcza, kosmetyczna i farmaceutyczna. W tej ostatniej, a szerzej – w przemyśle biotechnologicznym, podobnie jak m.in. w branży półprzewodnikowej, to jednak zwykle nie wystarczy, bowiem specyfika wyrobów wymusza zachowanie wysokiej czystości. Dlatego większość procesów musi być w tym przypadku przeprowadzana w specjalnych pomieszczeniach (cleanroomach), w których czystość powietrza i parametry środowiskowe są ściśle monitorowane i kontrolowane. W artykule przedstawiamy procedury i rozwiązania techniczne pozwalające sprostać tym wymogom.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

Higieniczny ubój i przetwórstwo mięsa dzięki automatyzacji

Na etapie uboju, a potem przetwórstwa mięsa poziom higieny można znacząco podnieść przez automatyzowanie zadań tradycyjnie wykonywanych przez ludzi. Przykładem jest rozbiór tusz. Ludzi na tego typu stanowiskach coraz częściej zastępują roboty przemysłowe. Ramię robota wyposażone jest wówczas w narzędzie tnące, którym rozcina tuszę albo chwytak, którym ją podnosi i naprowadza na piłę. Jest ono przeważnie sterowane wizyjnie. Realizuje się to w oparciu na komputerowym modelu tuszy tworzony na podstawie obrazów rejestrowanych przez kamery. Dysponując nim, można w specjalnym oprogramowaniu wyznaczyć linie cięcia zoptymalizowane pod kątem szczegółów anatomicznych danego egzemplarza tuszy. Roboty są też wykorzystywane na liniach paczkowania mięsa. W obrębie tych stanowisk ich sterowniki korzystają z informacji z systemów wizyjnych oraz ważących, które wbudowano w przenośnik. Na tej podstawie robot na tackę układa tyle kawałków mięsa, żeby ich łączna waga zmieściła się w zadanym przedziale.

Kolejne zadania, które chętnie się automatyzuje, to trybowanie oraz cięcie mięsa. W pierwszym, które polega na usuwaniu kości, stosuje się różne rozwiązania w zależności od typu mięsa. Na przykład w maszynach do trybowania drobiu podudzia ustawia się na membranie, przez którą kość jest przepychana. Powoduje to oddzielenie się od niej mięsa. Staw skokowy odcina piła.

Z kolei w zakresie cięcia (nie tylko zresztą mięsa) za najbardziej higieniczną technikę uznaje się zautomatyzowane cięcie strumieniem wody pod dużym ciśnieniem (bez ścierniwa). Wynika to stąd, że jest to metoda bezkontaktowa. Brak ostrzy uniemożliwia mnożenie się bakterii i ich przenoszenie z mięsa na narzędzia tnące, a następnie z ostrzy na kolejne produkty, bez konieczności zapobiegania temu przez stosowanie dezynfekujących środków chemicznych.

Higieniczne warunki przetwórstwa mięsa

Na higieniczność wpływają warunki, w jakich mięso jest przetwarzane – powinno się to odbywać w dobrze wentylowanych i/lub klimatyzowanych pomieszczeniach o niskiej wilgotności powietrza. Wymagane są też specjalne rozwiązania budowlane. Przykładowo okna muszą się znajdować na odpowiedniej wysokości, by umożliwić dokładne mycie i dezynfekowanie podłóg i ścian. Ściany muszą mieć gładkie i łatwo zmywalne powierzchnie. Podłogi nie mogą nasiąkać wodą i powinny być dość gładkie, żeby można było je łatwo umyć, a jednocześnie nieśliskie, dla bezpieczeństwa pracowników. Odpływy podłogowe muszą być zamknięte nierdzewnymi metalowymi kratkami, łatwo zdejmowanymi. Otwory wentylacyjne z kolei muszą być zabezpieczone przed ptakami i owadami.

Ważne są także nawyki personelu. Pracowników trzeba szkolić, by wyzbyli się tych, przez które, wykonując pewne czynności mimowolnie, nieświadomie mogą zanieczyścić mięso. Na przykład powinni pamiętać, aby w razie zauważenia niewielkich zanieczyszczeń na mięsie nie usuwać ich przez przetarcie ani zmywanie, ponieważ w ten sposób mogą zabrudzić większą powierzchnię. W zamian zalecane jest odcięcie zabrudzonego kawałka. Oprócz tego nie wolno odruchowo kłaść mięsa, które upadło na podłogę albo zetknęło się z zanieczyszczoną powierzchnią, z powrotem na stoły robocze ani wkładać do maszyn. Ponadto pojemników na mięso nie można ustawiać bezpośrednio na podłodze.

Powiązane treści
Rekordy na rynku robotów do cleanroomów w branży medycznej
Cleanproject: Kompleksowo projektujemy, budujemy i serwisujemy pomieszczenia cleanroom
Kompleksowe projektowanie i budowa strefy czystej (cleanroom) – gwarancja efektywnej produkcji i bezpieczeństwa w kontrolowanym środowisku
Szkolenia cleanroom z akredytacją ICCCS już dostępne w języku polskim
System track B&R - Technologia dla linii produkcyjnych o bardzo dużych wymaganiach
Pomiary przepływu w wersji 4.0 - małogabarytowe przepływomierze elektromagnetyczne z interfejsem IO-Link
Podróż w głąb zdigitalizowanej fabryki farmaceutycznej
Największy wybór wyłączników bezpieczeństwa wykonanych ze stali nierdzewnej, przeznaczonych do aplikacji higienicznych
Nowy filament igus do szybkiego drukowania odpornych na zużycie części przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Bezpieczeństwo
Prezentacje firmowe
KFS 2025: szansa na rozwój kompetencji w zakresie bezpieczeństwa maszyn i oceny zgodności
Prezentacje firmowe
Bezpieczeństwo maszyn na wszystkich poziomach zaawansowania. Szkolenia firmy Pilz oferują dostęp do usystematyzowanej wiedzy na temat bezpieczeństwa maszyn
Prezentacje firmowe
MOXA EDR – przemysłowy firewall, router i switch w jednym urządzeniu dla maksymalnego bezpieczeństwa sieci

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów