Woda i powietrze w przemyśle

Woda, sprężone powietrze oraz różne gazy techniczne mają w przemyśle wiele zastosowań. W artykule dokonujemy przeglądu zagadnień związanych z ich użytkowaniem, w tym przygotowaniem, transportem, dystrybucją i możliwościami oszczędzania.

Posłuchaj
00:00
Spis treści

CZĘŚĆ 1. WODA I ŚCIEKI

Woda w przemyśle jest szeroko wykorzystywana, m.in. do produkcji pary, jako składnik produktów, czynnik grzewczy, chłodzący, myjący. Używa się jej w obiegu otwartym lub zamkniętym, w postaci wody surowej, procesowej lub wtórnej. Pierwsza jest pobierana z wodociągu miejskiego, własnego ujęcia głębinowego, okolicznych zbiorników naturalnych (rzek, jezior) albo zbierana w czasie deszczu.

Procesowa, inaczej technologiczna, to woda poddana uzdatnianiu w celu uzyskania właściwości odpowiadających wymaganiom instalacji i zastosowania. Woda wtórna jest odzyskiwana z innych procesów i bez uzdatniania używana tam, gdzie występują mniej rygorystyczne kryteria jakościowe. Dla oszczędności można też oczyszczać ścieki.

 
Rys. 1.

W przedsiębiorstwach przemysłowych zużywających dużo wody - na przykład w branży tekstylnej, spożywczej, farmaceutycznej i elektrowniach, zaopatrzenie w nią zakładu wymaga zorganizowania miniinfrastruktury wodociągowej. Do jej zadań należy przygotowanie wody, jej transport, często między odległymi częściami przedsiębiorstwa oraz dystrybucja.

Przygotowanie polega na uzdatnianiu. Technologia, jaka zostanie zastosowana w tym celu, zależy od przeznaczenia wody oraz specyfiki instalacji i urządzeń, z którymi ma styczność - pod uwagę trzeba wziąć m.in. możliwość tworzenia się w nich osadów, korozji, pienienia i rozwoju bakterii. Ważne jest również źródło wody, które determinuje jej początkową jakość (zobacz ramkę).

WODA W PRODUKCJI SPOŻYWCZEJ I FARMACJI

W zależności od zastosowania wymagania są różne. Przykładowo woda, która będzie składnikiem żywności lub będzie miała z nią kontakt, powinna spełniać co najmniej zalecenia Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Według tego dokumentu jest zdatna do użycia, jeżeli nie występują w niej mikroorganizmy chorobotwórcze ani pasożyty w liczbie, w której stanowiłyby zagrożenie dla zdrowia, ani jakiekolwiek substancje w stężeniach groźnych dla zdrowia i nie wykazuje agresywnych właściwości korozyjnych.

Dokładne wymagania mikrobiologiczne oraz chemiczne zostały przedstawione w załącznikach do rozporządzenia. Poza ogólnymi wytycznymi poszczególne gałęzie przemysłu spożywczego mają specyficzne potrzeby.

Na przykład woda używana w produkcji piwa m.in. powinna charakteryzować się niską zawartością wapnia, magnezu i azotanów, które niekorzystnie wpływają na przebieg procesu fermentacji i smak gotowego wyrobu. W przypadku wódek twardość tego surowca także jest ważna - powinna być jak najniższa, inaczej tworzą się w nich zmętnienia.

Duża zawartość żelaza i manganu pogarsza jakość (smak, wygląd) wyrobów przemysłu mleczarskiego. W przetwórstwie owoców oraz warzyw duże znaczenie ma twardość wody używanej do mycia (twarda powoduje ich blaknięcie) i gotowania - woda o dużej zawartości wapnia i magnezu odbarwia, powoduje twardnienie i wydłuża obróbkę cieplną.

Kolejną gałęzią przemysłu, która stawia wysokie wymagania wodzie jest branża farmaceutyczna. Ze względu na jej przeznaczenie wyróżnia się kilka kategorii, które różnią się stopniem czystości. Główne z nich to: woda oczyszczona (Purified Water, PW), wysoko oczyszczona (Highly Purified Water, HPW) i woda do iniekcji (Water For Injection, WFI).

Dla każdego typu normy obowiązujące producentów leków określają dopuszczalne wartości kluczowych parametrów, czyli: zawartości węgla organicznego, przewodności elektrolitycznej, ilości zanieczyszczeń mikrobiologicznych, stężenia endotoksyn, czyli substancji pozostałych po rozpadzie bakterii, zawartości azotanów i metali ciężkich.

Rodzaje wody a jej jakość

Jeżeli chodzi o jakość przed uzdatnianiem, to inna charakteryzuje wody opadowe, powierzchniowe, podziemne i wodę pobieraną z wodociągu miejskiego. Na przykład w deszczówce występują liczne zanieczyszczenia z powietrza. Są to gazy, w tym: dwutlenek węgla, dwutlenek siarki, siarkowodór, azot, amoniak, ciecze i substancje stałe rozpuszczone w wodzie jak azotany, wodorowęglan amonu, chlorek sodu, siarczan sodu, kwas siarkowy, produkty niepełnego spalania paliw, chemiczne środki chwastobójcze, owadobójcze oraz ciała stałe, w tym nierozpuszczalne sole nieorganiczne magnezu, wapnia, metale ciężkie, pył, sadze, mikroorganizmy i pyłki roślinne.

Deszczówka, bezpośrednio i spływając po ziemi, uzupełnia wody powierzchniowych, w tym jeziora, rzeki i inne naturalne zbiorniki. Ponieważ wody opadowe mają kontakt z glebą wody powierzchniowe charakteryzuje większe zasolenie i większa twardość. Występują w nich także zanieczyszczenia, na przykład nawozy z pól. Poza tym do jezior i rzek odprowadza się nie zawsze dokładnie oczyszczone ścieki.

Na jakość wód powierzchniowych ma również wpływ obecność różnego typu planktonu (zwierzęcego, roślinnego, bakteryjnego). Gazy rozpuszczone to przede wszystkim tlen i dwutlenek węgla. Z kolei wody podziemne im głębiej się znajdują i im więcej warstw nieprzepuszczalnych oddziela je od powierzchni, tym zawierają mniej zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. Woda w kranie powinna natomiast spełniać wymagania jakościowe przepisów właściwych dla wody pitnej. Piszemy o nich w artykule.

Skład wody wtórnej i ścieków przemysłowych zależy od specyfiki działalności prowadzonej w danym zakładzie. Na przykład podczas produkcji mas celulozowych oraz papieru powstają ścieki zawierające związki organiczne i nieorganiczne pochodzące z drewna, chemikaliów procesowych albo będące wynikiem reakcji drewna ze środkami chemicznymi, jak lignina i kwasy żywiczne. W branży mleczarskiej z kolei ścieki poprodukcyjne powstają przede wszystkim w czasie mycia oraz płukani linii technologicznych. W związku z tym główne zanieczyszczenia to substancje organiczne m.in. tłuszcze, serwatka, resztki mleka oraz chemiczne środki myjące.

Powiązane treści
Przyszłość rynku maszyn do cięcia wodą
Umiarkowane wzrosty na rynku maszyn do cięcia wodą
Zintegrowany monitoring układów parowych jako źródło oszczędności
Czujniki ultradźwiękowe w Przemyśle 4.0
Przyszłość rynku maszyn do cięcia wodą
Prąd, gaz i woda + transmisja danych. Czyli wszystko o sieciach komunikacyjnych w instalacjach dostawców mediów użytkowych
Gdzie woda czysta... czyli w elektrowni
Czujniki temperatur cieczy i gazów
Rynek sprężarek powietrza - blisko 30 mld dolarów za 5 lat
Systemy zaopatrywania w sprężone powietrze do oddychania. Pięć praktycznych przykładów z branży przemysłowej
Zobacz więcej w kategorii: Temat miesiąca
Artykuły
Oil&gas i sektor chemiczny - automatyka i pomiary w branżach procesowych
Silniki i napędy
Nowoczesne przekładnie i motoreduktory - kompendium
Obudowy, złącza, komponenty
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy
Przemysł 4.0
Smart Factory 2024
Bezpieczeństwo
Automatyka i urządzenia do zastosowań specjalnych
Przemysł 4.0
Nowoczesna intralogistyka i logistyka zakładowa
Zobacz więcej z tagiem: Obudowy, złącza, komponenty
Targi krajowe
Dni Druku 3D
Raporty
Szafy i obudowy przemysłowe
Temat miesiąca
Nowoczesne kable, złącza i osprzęt kablowy

Poradnik doboru rozwiązań drukujących - drukarki mobilne, stacjonarne i przemysłowe

Jak dobrać drukarkę do zastosowań w logistyce, przemyśle czy handlu? Na co zwrócić uwagę, jeżeli chodzi o cechy i funkcje urządzenia? Jak zapewnić wysoką niezawodność pracy oraz trwałość systemu drukującego? A co z oprogramowaniem? W artykule odpowiadamy na powyższe pytania, przedstawiając przykłady nowoczesnych urządzeń drukujących, które z powodzeniem sprawdzają się w wymienionych zastosowaniach.
Zapytania ofertowe
Unikalny branżowy system komunikacji B2B Znajdź produkty i usługi, których potrzebujesz Katalog ponad 7000 firm i 60 tys. produktów